ShareThis to the world!

Ustaz Sahkan Jadi Jurunikah Bront PalareaBront Palarea
PETALING JAYA: Teka teki mengenai kesahihan pernikahan Bront Palarae terjawab apabila Penolong Pendaftar Nikah Kawasan Masjid At-Taqwa Taman Tun Dr Ismail, dekat sini iaitu Ustaz Muda Ali mengesahkan menjadi jurunikah perkahwinan aktor tersebut pada 31 Ogos lalu.
Menurut Muda Ali, dia telah menikahkan Bront atau nama sebenarnya Nasrul Suhaimin Saifuddin, 34, pada Sabtu lalu di Masjid At-Taqwa selepas solat Asar.
"Benar, saya telah menikahkan Bront Sabtu lalu. Majlis itu diadakan secara sederhana.
"Pada mulanya saya tidak tahu yang saya telah mengahwinkan seorang pelakon memandangkan ketika akad nikah, saya menyebut nama sebenarnya (Bront).
"Tetapi selepas membaca akhbar mengenai berita perkahwinannya, barulah saya tahu dia seorang artis," katanya yang dihubungi mStar Online di sini pada Khamis.
Akhbar Utusan Malaysia pada Isnin lalu melaporkan Bront telah selamat bergelar suami dengan sekali lafaz kepada seorang wanita yang merupakan kenalan lamanya dalam satu majlis tertutup di Masjid At-Taqwa Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur.
Majlis pernikahan tersebut hanya dihadiri oleh saudara terdekat pasangan itu.
Kedua-dua mempelai telah dinikahkan oleh Muda Ali dengan mas kahwin sebanyak RM30.
Laporan itu menyebut Bront enggan menghebahkan berita perkahwinannya atas alasan dia perlu menjaga hati ramai pihak.
Dia juga telah mengarahkan jurugambar memadam gambar-gambar yang dirakamkan selain meminta perkahwinan berkenaan tidak dilaporkan dalam akhbar.
Bagaimanapun menerusi portal gua.com pada 3 September lalu, Bront bermain teka-teki mengenai pernikahan tersebut selain mendakwa pada tarikh berkenaan dia berada di sebuah stesen radio.
Malah Bront juga memberitahu jarinya tidak berinai selain meminta portal berkenaan bertanya sendiri daripada sumber yang menyebarkan berita tersebut.
Dalam pada itu, Muda Ali berkata, dia terkejut apabila membaca berita mengenai penafian perkahwinan aktor berkenaan.
Malah jurunikah itu meminta Bront untuk menghebahkan kepada masyarakat mengenai perkahwinan berkenaan agar tidak timbul sebarang fitnah pada masa akan datang.
"Biasanya menjadi perkara wajib dalam Islam untuk menjemput kenalan untuk menghebahkan perkahwinan dan jika tidak, cukup jika menguar-uarkan ikatan yang dijalinkan itu,” tegasnya.
Sementara itu, Penasihat Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ), Datuk Noh Gadut berkata, sekiranya Bront tidak mengaku berkahwin dan berkata masih bujang berserta niat apabila ditanya mengenai statusnya, perkahwinan itu mungkin boleh jatuh talak.
"Sekiranya Bront berniat mahu menyembunyikan status diri, ia boleh membahayakan perkahwinannya kerana ia boleh jatuh talak.
"Tetapi kita pun tidak pasti apakah tujuannya merahsiakan perkahwinan yang sepatutnya menjadi berita baik," katanya.
Tambah Noh Gadut, walaupun Islam mewajibkan umatnya menghebahkan sesebuah perkahwinan bagi mengelak fitnah, namun sesebuah pasangan itu berhak merahsiakan perkahwinan.
"Bront memang ada hak untuk merahsiakan perkahwinannya kerana dia mungkin ada sebab-sebab tertentu.
“Jadi tanyalah aktor itu apa sebabnya. Dan kita pula jangan nak tuduh dan kritik sembarangan terhadap pasangan yang enggan mendedahkan status mereka. "Mungkin mereka mempunyai alasan kukuh yang tidak dapat nak dielakkan," tuturnya.
sumber:Mstar online
0 Komentar untuk "Ustaz Sahkan Jadi Jurunikah Bront Palarea"

 
Copyright © 2014 Media CBS! - All Rights Reserved
Template By Catatan Info